image Professionele website laten maken? Let op deze vijf stappen image Checklist Nieuwsbrief Wet en Regelgeving

Waarom lokale zoekmachine optimalisatie een must is

Heeft u een website die gerelateerd is aan een winkel op een fysieke locatie dan mag lokale zoekmachine optimalisatie (SEO) absoluut niet ontbreken. Maar wat betekent het precies? En waarom is het zo belangrijk?

Wat is lokale SEO?

Google heeft voor bedrijven een speciale afdeling genaamd Mijn Bedrijf ingericht. Op deze pagina kunt u een account aanmaken waarop u een pagina over uw bedrijf in kan richten. Niet alleen de standaard gegevens als locatie, openingstijden en een beschrijving kunt u hierop kwijt, er is ook ruimte voor fotos en klantrecensies (erg belangrijk, daar kom ik later nog op terug). Natuurlijk komt er bij lokale SEO nog veel meer kijken dan alleen een bedrijfspagina aanmaken, aan het einde van dit artikel volgt daarom een stappenplan waarmee u een goede start gaat maken.

Waarom is het belangrijk om lokaal gevonden te worden in Google?

De populariteit van lokale SEO neemt toe en steeds vaker wordt er geroepen dat het noodzaak is om dit ook voor uw website op orde te hebben. Dit is helemaal niet zo vreemd als u kijkt naar het volgende voorbeeld:
Stel u heeft een sushi restaurant in Maastricht en u heeft uw Google Mijn Bedrijf pagina netjes ingevuld. Als een potentiele klant in Maastricht zin heeft in sushi dan is de kans groot dat deze zal Googelen naar “sushi Maastricht”. Het eerste wat Google dan laat zien is een kaart van Maastricht met de plekken waar sushi gegeten kan worden. Zou het restaurant niet aan lokale SEO gedacht hebben, dan wordt deze ook niet op de kaart getoond en zal dus ergens onderaan of zelfs op de tweede pagina verdwijnen. Nog mooier is dat Google ook automatisch uw positie kan herkennen. Als u zich in Maastricht bevindt en u zoekt naar het woord “sushi” dan denkt Google (in de meeste gevallen) dat u opzoek bent naar een sushi restaurant in Maastricht. Google haalt vervolgens alle sushi restaurants in de omgeving tevoorschijn (zie onderstaande afbeelding). De websites die lokale SEO hebben toegepast zullen op een hogere positie naast de kaart verschijnen en dus stukken beter gevonden worden in Google.

gevonden worden in google maps

Hoe begin ik zelf met lokale SEO?

Nu de voordelen van lokale SEO duidelijk zijn is de enige vraag die nog overblijft: hoe begin ik met het optimaliseren mijn website voor lokale resultaten? Om hier antwoord op te geven heb ik een kort stappenplan geschreven:

Stap 1 – Google Mijn Bedrijf
Meld uw bedrijf aan op Google Mijn Bedrijf. Dit is de eerste en meest essentiele stap om in de lokale zoekresultaten van Google te verschijnen. Zorg dat alles zo ver mogelijk is ingevuld en verifieer tot slot uw bedrijf om volledig toegang tot alle onderdelen te krijgen.

Stap 2 – Vermeld de plaatsnaam van uw vestiging op uw website
Zorg dat de plaatsnaam van uw bedrijf goed op uw website aanwezig is, een simpele stap die snel uw positie verhoogt in de lokale zoekresultaten. Behandel uw locatie net als een zoekterm waarop u gevonden wil worden en zet deze bijvoorbeeld in de titel, H1-tags, URL, alt tags en tussen overige inhoud van uw website.

Stap 3 – Toon een Google Maps op uw website met de locatie van uw bedrijf
Voor zowel uw klanten als voor uw zoekmachine ranking is het fijn als de locatie van uw onderneming met een proffesionele kaart als Google Maps wordt aangegeven. Zorg er wel voor dat de locatie precies overeenkomt met de locatie zoals die vermeld staat op uw Google Mijn Bedrijf. Hoe u Google Maps op uw website zet ziet u met deze handige tutorial.

Stap 4 – Zorg dat u recensies krijgt
Wanneer uw website in de lokale zoekresultaten verschijnt, komt de waardering van uw bedrijf er direct onder te staan. Het is dus belangrijk dat u in het begin zo veel mogelijk (het liefst natuurlijk positieve) recensies krijgt. U krijgt dus automatisch een pagina waar klanten hun ervaringen over uw bedrijf kunnen delen. Deze kunt u vinden op uw Google Mijn Bedrijf pagina onder het kopje “Reviews”. Het enige wat u nog te wachten staat is om klanten naar de pagina te verwijzen om iets achter te laten! (tip: zorg voor minimaal 10 recensies)

Gevonden worden in Google?

Met de beschreven stappen kunt u in ieder geval het begin van lokale SEO in gang zetten. Wij zorgen er bovendien altijd voor dat in de SEO pakketten van IT Effect de lokale SEO uitgebreid onder handen wordt genomen. Is er iets in dit artikel onduidelijk of heeft u andere vragen/meningen die u wilt delen? Laat het weten in een reactie of stuur ons een e-mail.

Merlijn Komdeur
Over Merlijn Komdeur
Gerelateerde Artikelen
  • Alles
  • Op Categorie
1 reactie
  • Fotini
    REAGEER

    nou dat is lekker dan… krijg je hier een vinogederg van van je provider. het is altijd het zelfde gezeik met dat rot VODAFONE, volgende maand stap ik over naar KPN…. hoop dat het dan beter word…. wachten wachten wachten….

Schrijf een reactie

Je email adres zal niet worden gepubliceerd.